flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулась конференція «Громадські центри сприяння доступу до правосуддя: міжнародний досвід та можливості для України»

01 червня 2018, 10:00

 30-31 травня 2018 року у місті Києві відбулась конференція «Громадські центри сприяння доступу до правосуддя: міжнародний досвід та можливості для України», проведений Програмою USAID «Нове правосуддя».

Учасниками заходу були представники Вищої ради правосуддя, Ради суддів України, Державної судової адміністрації України, Національної школи суддів України, апеляційних та місцевих судів; Міністерства юстиції України, регіональних та місцевих органів влади та самоврядування; правничих шкіл, громадських організацій, міжнародних донорських організацій, які працюють у сфері верховенства права, судової реформи та забезпечення доступу до правосуддя в Україні.

В конференції взяла участь заступник начальника Територіального управління державної судової адміністрації України в Львівській області Марія Коник.

В ході конференції презентовано та обговорено досвід та кращі практики Громадського центру правосуддя Ред Гук в м. Брукліні, штат Нью-Йорк, який є успішним проектом Центру судових інновацій США. Також презентовано та обговорено унікальний приклад партнерства між державним сектором, правниками та благодійниками на базі Громадського центру правосуддя у Сінгапурі, який ставить за мету досконалість у наданні послуг та управлінні послугами, а також в інноваціях, досягненні сталості через ефективне управління та залучення ресурсів із різних джерел. Презентовано й досвід двох інших успішних проектів Центру судових інновацій – Громадського центру медіації Краун Гайтс та Програми правової допомоги даного Центру, штат Нью-Йорк.

В перший день представлено й український досвід втілення програм сприяння доступу до правосуддя, зокрема сучасні програми Міністерства юстиції України та Координаційного центру з надання правової допомоги, Української Гельсінської спілки з прав людини та Мережі правового розвитку, а також ініціативи Міжнародного фонду «Відродження».

В другий день презентовано та обговорено процес заснування, запуску, впровадження, поширення, а також моніторингу та оцінювання діяльності Громадських центрів правосуддя і Громадських будинків правосуддя країн Латинської Америки: Колумбії, Болівії, Домініканської Республіки та Гватемали.

В подальшій роботі конференції українські громадські організації Мережа правового розвитку, Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України», Центр зростання громад та Асоціація слідчих суддів України представили свої концепції по створенню та розгортанню діяльності Громадських центрів сприяння доступу до правосуддя у Волинській, Одеській та Харківській областях.