flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

НШСУ провела для суддів тренінг "Проблеми ефективного судового захисту в адміністративному судочинстві"

08 квітня 2024, 11:24

5–6 квітня 2024 року Національна школа суддів України у співпраці з Управлінням програм співробітництва Ради Європи у рамках проєктів "Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду" та "Посилення судових та позасудових засобів захисту прав осіб, постраждалих від війни в Україні" проводила тренінг "Проблеми ефективного судового захисту в адміністративному судочинстві" для суддів адміністративних судів.

Тренінг розпочали вступними промовами проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна, керівниця Проєкту Ради Європи "Підтримка судової влади України в контексті війни та післявоєнного періоду" Ірина Кушнір та  керівниця Проєкту Ради Європи "Посилення судових та позасудових засобів захисту прав осіб, постраждалих від війни в Україні" Ганна Христова. У виступах було наголошено на актуальності та важливості тренінгів щодо ефективного судового захисту в адміністративному судочинстві для суддів адміністративних судів, оскільки під ефективністю судового захисту розуміється спроможність судового рішення (за наслідками його виконання) призвести до усунення невизначеності у праві позивача та відновити права і законні інтереси особи, на захист яких було подано відповідний позов.

Модерує захід начальниця відділу підготовки викладачів (тренерів) Любов Гончар, яка окреслила його мету та завдання, зосередила увагу на важливості проведення такого навчання для суддів адміністративних судів.

Для проведення тренінгу було запрошено фахову команду викладачів (тренерів): Яна Берназюка  та  Андрія Жука, суддів Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді; Василя Ключковича, суддю Шостого апеляційного адміністративного суду; Оксану Бойко, суддю Одеського окружного адміністративного суду; Олену Терлецьку, суддю Київського окружного адміністративного суду; Ірину Кушнір, керівницю Проєкту Ради Європи "Підтримка судової влади України в контексті війни та післявоєнного періоду"; Джеремі Макбрайда, міжнародного експерта Ради Європи; Маркіяна Бема, адвоката, партнера адвокатського об’єднання "Назар Кульчицький і Партнери", національного експерта Ради Європи; Ольгу Оніщук, ексзаступницю Міністра юстиції України, засновницю ГО "Поверни Своє"; Ганну Христову, керівницю Проєкту Ради Європи “Посилення судових та позасудових засобів захисту прав осіб, постраждалих від війни в Україні".  

Тренінг проходить з використанням інтерактивних методик навчання для суддів, модерованих дискусій та виконанням практичних завдань. Учасники та учасниці тренінгу мають змогу ознайомитися з тематичними мінілекціями та попрацювати в малих групах над практичними завданнями.

Програмою дводенного навчання передбачено опрацювання трьох модулів:

– Міжнародно-правовий досвід адміністративного судочинства (Міжнародно-правовий досвід адміністративного судочинства. Мета національного адміністративного судочинства. Ефективність юридичних засобів захисту за ст. 13 Європейської конвенції з прав людини);

– Обрання ефективного способу захисту порушеного права (Підходи Конституційного Суду України та Верховного Суду щодо ефективності судового захисту. Повноваження суду при вирішення справи (ст. 245 Кодексу адміністративного судочинства України). Проблемні питання обрання ефективного способу судового захисту порушеного права. Належне виконання рішення суду – засіб ефективного захисту порушеного права. Окрема ухвала як один з механізмів гарантування ефективного захисту. Шляхи вдосконалення (ефективності) судового захисту);

– Доступ до ефективних засобів правового захисту для осіб, постраждалих від російської агресії проти України (Проблемні питання верифікації права власності в контексті доступу до процедури компенсації за зруйноване житло. Старт подачі заяв щодо пошкодженого або знищеного житла до Реєстру збитків для України: взаємодія національних та міжнародних засобів компенсаційного характеру).

Також під час навчання буде презентовано посібник ЄСПЛ за ст.13 Європейської конвенції з прав людини, висвітлено ефективні засоби правового захисту у справах, пов’язаних зі збройним конфліктом, обговорено судові засоби захисту прав осіб, постраждалих від війни в Україні (основні проблемні питання в межах адміністративного судочинства).

Після проходження навчання учасники та учасниці отримають сертифікати Національної школи суддів України.

 

Національна школа суддів України