flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховна Рада України прийняла законопроєкт щодо забезпечення рівності процесуальних прав усіх учасників судового процесу перед законом і судом

30 червня 2023, 10:11

Верховна Рада України 29 червня 2023 року прийняла у першому читанні за основу проект Закону про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України щодо забезпечення рівності процесуальних прав усіх учасників судового процесу перед законом і судом (реєстр. №9197 від 10 квітня 2023 року), поданий народними депутатами України Дирдіним М.Є. та іншими народними депутатами.

Прийнятим законопроєктом пропонується розширити вичерпний перелік ухвал, на які можуть бути подані апеляційні скарги окремо від рішення суду (частина перша статті 294 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАСУ), а саме доповнити його ухвалою про залишення без задоволення заяви, поданої у порядку, визначеному статтею 383 цього Кодексу. У зв’язку з цим також пропонується удосконалити частину шосту статті 383 КАСУ в частині передбачення можливості оскарження в порядку статті 294 цього Кодексу ухвали суду про залишення заяви без задоволення.

За визначенням ініціаторів законопроєкту, його реалізація дасть змогу привести окремі норми Кодексу адміністративного судочинства України у відповідність до положень Рішення Конституційного Суду України №2-р(II)/2023 від 01 березня 2023 року, а також сприятиме удосконаленню процедури судового контролю за законністю діяльності суб’єкта владних повноважень та дозволить забезпечити рівність процесуальних прав усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Водночас парламент доручив Комітету з питань правової політики доопрацювати зазначений законопроєкт з урахуванням пропозицій і поправок суб’єктів права законодавчої ініціативи та внести його на розгляд Верховної Ради України у другому читанні.

Верховна Рада України