flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся круглий стіл «Оптимізація місцевих загальних судів: критерії та методологія на прикладі Львівської області» за участі керівників судової влади України, депутатів Верховної Ради України та міжнародних експертів.

08 травня 2023, 09:38
6 травня 2023 року  за підтримки Проєкту ЄС «Право-Justice» відбувся круглий стіл «Оптимізація місцевих загальних судів: критерії та методологія на прикладі Львівської області» за участі  Голови Державної судової адміністрації України Олексія Сальнікова, Голови комітету правової політики Верховної Ради України Дениса Маслова, Голови Ради суддів України Богдана Моніча, Голови робочої групи з питань оптимізації Павла Павліша, Т.в.о Голови Служба судової охорони Віктора Мороза, головної міжнародної експертки з питань правосуддя Проєкту ЄС "Право-Justice" Анни Адамської-Галант, керівництва територіального управління ДСА України в Львівській області  Віктора Дейнеки та Марії Коник, начальника територіального управління Служби судової охорони в Львівській області Володимира Семенини, керівників місцевих судів та міжнародних експертів.
   Під час круглого столу експертами було обговорено питання оптимізації місцевих загальних судів України,  план дій до кінця 2023 року та презентовано концепцію оптимізації місцевих загальних судів Львівської області. 
 Своїм досвідом оптимізації системи місцевих загальних судів на прикладах Литви та Фінляндії поділилися міжнародні експерти. Також було визначено подальші кроки щодо оптимізації системи місцевих загальних судів України. Голова Львівського апеляційного суду Василь Головатий та голови місцевих загальних судів Львова та Львівської області висловили свої пропозиції для успішної реалізації проекту з метою оптимізації витрат на суди, вирівнювання судового навантаження та забезпечення доступу до правосуддя.
  Підчас обговорення, т.в.о. Голови Служби судової охорони Віктор Мороз  запропонував керівництву судової влади в рамках реформування судової гілки влади та вибудовування Стратегії розвитку Служби судової охорони змінити систему охорони судів, а саме перейти від добових нарядів охорони співробітниками Служби до денних. 
  Так, в робочий час судові охоронці будуть забезпечувати правопорядок в суді, а в неробочий - суди перебуватимуть під охороною систем охоронно-пожежної та тривожної сигналізації. 
  Це дасть можливість оптимізувати роботу Служби, досягнути економії коштів та відповідно створити конкурентоспроможну оплату праці охоронцям Феміди, шляхом підвищення її до рівня плати праці поліцейського, як це передбачено законодавством.
  Присутні підтримали зазначену пропозицію, зважаючи на те, що вона повністю відповідає загальній концепції розвитку судової системи України та Служби судової охорони, як її невід’ємної безпекової складової.