flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулися консультації членів ВРП та експертів Ради Європи щодо вдосконалення діяльності органів суддівського врядування

13 квітня 2023, 10:22

Члени Вищої ради правосуддя та експерти проєкту Ради Європи «Ефективне забезпечення права на справедливий суд (стаття 6 ЄКПЛ) в Україні» провели консультації щодо функціонування органів суддівського врядування та самоврядування, систем дисциплінарної відповідальності суддів і суддівської освіти, а також оцінювання суддів в Україні.

Голова ВРП Григорій Усик подякував міжнародним фахівцям за готовність ділитися власним професійним досвідом та знаннями щодо кращих міжнародних практик у сфері функціонування органів суддівського врядування та самоврядування, а також за вже надані рекомендації з питань здійснення правосуддя в Україні, які є надзвичайно важливими та актуальними, особливо в умовах військової агресії росії проти України. 

Прагнення бути рівноправним членом Європейського Союзу є незмінним пріоритетом для України та її громадян, основним мотивом демократичних змін та рушійною силою для ключових реформ. Протягом останніх років Україна вже зробила істотні кроки для приведення судової системи у відповідність до принципів верховенства права, зміцнення судової незалежності та підзвітності. Значні зусилля були спрямовані на підвищення ефективності, прозорості та відновлення довіри громадськості до системи правосуддя. 

Голова ВРП окреслив першочергові завдання Ради – призначення членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, формування складу служби дисциплінарних інспекторів. Наразі триває робота над вдосконаленням механізму відновлення дисциплінарної функції Ради.

Члени ВРП мають на меті ознайомитися з міжнародною практикою розгляду дисциплінарних справ на конкретних кейсах, рекомендаціями експертів щодо удосконалення статті 106 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» в частині конкретизації підстав дисциплінарної відповідальності судді. Членів ВРП також цікавить думка міжнародних фахівців щодо доцільності скорочення процедури спеціальної підготовки кандидатів на посаду суддів, а також участі неурядових громадських організацій в якості дорадчих органів при оцінюванні суддів.

Як поінформувала менеджерка проєкту РЄ «Ефективне забезпечення права на справедливий суд (стаття 6 ЄКПЛ) в Україні» Наталія Ступницька, проєкт, в рамках якого здійснювалися дослідженя, добігає завершення. Водночас Офіс Ради Європи готовий надати експертизу найкращих практик з окреслених питань у межах наступного проєкту.

У зустрічі взяли участь Голова ВРП Григорій Усик, його заступник Дмитро Лук’янов, члени ВРП – Оксана Блажівська, Інна Плахтій, Віталій Саліхов, Роман Маселко, Микола Мороз, Алла Котелевець, Олександр Сасевич, Юлія Бокова, Тетяна Бондаренко, Сергій Бурлаков, Олег Кандзюба,  Олексій Мельник, Ольга Попікова; менеджерка проєкту РЄ Наталія Ступницька та експерти РЄ, які протягом реалізації проєкту надавали свої висновки і рекомендації - професорка права Університету Компультенс у Мадриді Лорена Бахмаєр Вінтер; колишній президент Консультативної Ради Європейських Суддів Герхард Рейзнер; міжнародна експертка РЄ Марина Наумовська.

Вища рада правосуддя