flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Протягом I кварталу 2023 року ВРП розглянула 55 повідомлень про втручання у професійну діяльність суддів щодо здійснення правосуддя

11 квітня 2023, 16:41

Упродовж січня – березня 2023 року до ВРП надійшло 40 повідомлень про втручання у професійну діяльність суддів щодо здійснення правосуддя та дії, що порушують гарантії незалежності суддів або підривають авторитет правосуддя. З урахуванням повідомлень, які надійшли в попередні періоди, Рада з початку цього року розглянула 55 повідомлень суддів.

За результатами розгляду 28 повідомлень про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя ухвалено 28 рішень про вжиття заходів реагування:

  • звернення до прокуратури та органів правопорядку стосовно надання інформації про розкриття та розслідування злочинів;
  • внесення до відповідних органів чи посадових осіб подання про виявлення та притягнення до встановленої відповідальності осіб, якими вчинено дії або допущено бездіяльність, тощо.

Розглянувши 27 повідомлення суддів, Рада ухвалила 11 рішень про затвердження 25 висновків членів ВРП про відсутність підстав для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

Варто вказати, що загалом протягом 2022 року до Вищої ради правосуддя надійшло 128 повідомлень про втручання у професійну діяльність суддів щодо здійснення правосуддя, про вчинення дій, що порушують гарантії незалежності суддів або підривають авторитет правосуддя. Така інформація міститься у Інформаційно-аналітичному звіті про діяльність у 2022 році.

Нагадаємо, що незалежність і недоторканність судді гарантуються Конституцією і законами України.

Статтею 376 Кримінального кодексу України передбачено кримінальну відповідальність за втручання  в діяльність судових органів.

Відповідно до чинного законодавства Вища рада правосуддя вживає заходів щодо забезпечення авторитету правосуддя та незалежності суддів.

Вища рада правосуддя