flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Львові відбувся круглий стіл присвячений проблемним питанням господарського судочинства під час війни

27 березня 2023, 15:05
24.03.2023 року Касаційним господарським судом у складі Верховного Суду за сприяння Проєкту ЄС ,,Право-Justice’’ в Україні та Програми USAID ,,Справедливість для всіх ’’ на базі Західного апеляційного господарського суду було організовано круглий стіл, присвячений проблемним питанням господарського судочинства під час війни. 
 
🔵🟡Учасники круглого столу розпочали свій візит до Львова з  вшанування пам'яті українських воїнів, полеглих під час російсько-української війни, та поклали квіти до могил Героїв на Полі почесних поховань Личаківського кладовища.
📒Лейтмотивом заходу стало обговорення актуальних питань господарського судочинства під час війни, особливостей дистанційного правосуддя, формування судової практики  щодо розгляду спорів, повязаних із стягненням збитків з російської федерації за дії, вчинені під час військової агресії, проблемних питань матеріального забезпечення роботи господарських судів.
➡️🤝З вітальним словом до учасників круглого столу звернулись: Голова Верховного Суду Всеволод КНЯЗЄВ,  голова Касаційного господарського суду у складі Верховного суду Лариса РОГАЧ, голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Денис МАСЛОВ, член Вищої ради правосуддя Оксана БЛАЖІВСЬКА, голова Державної судової адміністрації України, прокурор Департаменту міжнародної співпраці Міністерства юстиції Республіки Польща Адам СМУЛЬСКІ та голова Західного апеляційного господарського суду Борис Плотніцький.
➡️На першій сесії круглого столу ,,Процесуальні питання судочинства під час війни’’ член Вищої ради правосуддя Оксана БЛАЖІВСЬКА зупинилась на питанні дистанційного судочинства в умовах війни. Доповідач розповіла про проведення судових засідань в режимі відеоконференції та про роботу окремих підсистем (,,Електронний суд’’, підсистема відеоконференцзвязку).
➡️Керівник Проєкту ЄС ,,Право-Justice’’ в Україні Оксана ЦИМБРІВСЬКА розповіла про дистанційне правосуддя; міжнародний досвід та перспективи його впровадження в  Україні.
➡️Про особливості господарського процесу в умовах воєнного стану  учасникам круглого столу доповів суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду  Юрій ЧУМАК.
➡️Другу сесію круглого столу відкрив суддя Великої Палати Верховного Суду  Дмитро ГУДИМА та розповів чому держава не є відповідальною за всі випадки знищення чи пошкодження приватного майна.
➡️Лукаш ПЄБ’ЯК, суддя, доктор Інституту правосуддя розповів учасникам заходу про порядом визнання рішень господарських судів України в Республіці Польща.
➡️Олександр ВОДЯННІКОВ, старший  проектний співробітник Програми підтримки України ОБСЄ виступив із доповіддю про справи щодо шкоди, спричиненої під час  активних бойових дій: право, що застосується, та суверенні імунітети держави-агресора.
➡️Керівник Програми USAID ,,Справедливість для всіх’’ Девід Майкл ВОН, експертка з вирішення  комерційних спорів, Програми USAID ,,Справедливість для всіх’’ Професорка Патрісія ШОНЕССІ та юридична радниця Програми USAID ,,Справедливість для всіх ’’ Ольга НІКОЛАЄВА взяли участь у заході в режимі онлайн та розповіли про роботу USAID в сфері вдосконалення системи вирішення господарських  (комерційних спорів).
 
➡️Олексій САЛЬНІКОВ, голова Державної судової адміністрації України обговорив із учасниками круглого столу проблеми  матеріального забезпечення  роботи господарських судів, відновлення матеріально-технічної бази.