flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся ІХ Львівський форум кримінальної юстиції

31 жовтня 2023, 10:00

27 – 28 жовтня 2023 року у м. Львів за підтримки Організації з безпеки та співробітництва в Європі відбувся ІХ Львівський форум кримінальної юстиції. Співорганізаторами також виступили Державне бюро розслідувань та Львівський державний університет внутрішніх справ.

Цьогорічний Форум присвячено темі «Українська воєнна та повоєнна кримінальна юстиція», у межах якого обговорено важливі для сьогодення питання: порівняння міжнародного та  національного кримінального права у питаннях війни та миру; проблемні аспекти розслідування кримінальних правопорушень, підслідних ДБР, в умовах воєнного стану; критична інфраструктура як об’єкт військової агресії та особливості досудового розслідування посягань на критичну інфраструктуру тощо.

Члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Руслан Мельник, Віталій Гацелюк та Олег Коліуш долучилися до модерування декількох панельних дискусій разом із заступником Голови Вищої ради правосуддя Дмитром Лук’яновим та Головою Національної служби посередництва та примирення Дмитром Кухнюком виступили у спеціалізованій експертній дискусії «Спроможність системи судоустрою та забезпечення доступу до правосуддя: виклики воєнного часу». Разом з іншими учасниками, серед яких були науковці та судді, обговорено низку питань, пов’язаних із функціонуванням ВРП та ВККС, а також шляхи подолання викликів, які постають перед органами суддівського врядування та системою судоустрою загалом (у тому числі щодо відряджень суддів, проведення вже оголошених Комісією конкурсів, завершення процедур кваліфікаційного оцінювання тощо).

Відеозапис першого та другого днів Форуму можна переглянути на YouTube каналі ОБСЄ.

Нагадаємо, ініціатива щодо створення Форуму належить українській експертній спільноті і є логічним продовженням проведених у 2011–2015 роках на Львівщині заходів із проблем кримінальної юстиції. Провідні українські експерти і фахівці-правники виступили з пропозицією запровадження регулярного Форуму як міжнародного заходу з питань реформи кримінальної юстиції та утворення загальнонаціональної мережі експертів та дослідників у цій сфері.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України