flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Висновки Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні є дуже важливими, адже вони доносять світові правду про події в нашій державі, допомагають Верховному Суду у формуванні практики та слугують дороговказом для законодавця – Голова ВС

02 жовтня 2023, 14:57

Про це зазначив Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко під час робочої зустрічі з Головою Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Даніель Белль

Очільник ВС відзначив провідну роль Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні у забезпеченні захисту та сприянні правам людини в нашій країні й покращенню доступу до правосуддя і притягнення винних до відповідальності.

Станіслав Кравченко також акцентував, що належна фіксація доказів вчинених в Україні злочинів, до якої долучаються і представники Моніторингової місії, є необхідним підґрунтям для подальшого процесу встановлення справедливості та покарання винних.

Крім того, Голова ВС звернув увагу на питання стосовно створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України та висловив сподівання на підтримку цієї ініціативи з боку Моніторингової місії ООН.  

Даніель Белль подякувала Верховному Суду за довготривалу й надійну співпрацю, яка є надзвичайно важливою з огляду на цілі, що Моніторингова місія ставить перед собою: забезпечення правосуддя та захисту прав людини.

Голова Моніторингової місії ООН висловила захоплення тим, що судова система України продовжує працювати в умовах війни та пов’язаних із нею щоденних безпекових ризиків.

Також вона повідомила, що мандат Місії передбачає моніторинг і документацію порушень прав людини, зокрема й елементів міжнародних злочинів. Зібрана інформація надалі передається Незалежній міжнародній комісії ООН з розслідування порушень в Україні, Міжнародному кримінальному суду, іншим міжнародним інституціям та національним органам влади.

Насамкінець Даніель Белль наголосила на важливості посилення співпраці з Верховним Судом задля притягнення винних у вчиненні злочинів в Україні до справедливої відповідальності.

Учасники зустрічі окреслили подальші напрями взаємодії, що охоплюватимуть забезпечення дотримання міжнародних стандартів у процесі здійснення судочинства, зокрема розгляду кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів, а також аналіз практики щодо судового імунітету держави в контексті розгляду справ, пов’язаних із відшкодуванням шкоди, завданої внаслідок війни.

Верховний Суд