flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 12 – 20 вересня 2023 року

25 вересня 2023, 14:57
ВРП звільнила шістьох суддів у відставку
 
12 вересня 2023 року ВРП вирішила звільнити чотирьох суддів у зв’язку з поданням заяв про відставку:
  • Дригваля Валерія Миколайовича – з посади судді Високопільського районного суду Херсонської області (відряджений до Новоукраїнського районного суду Кіровоградської області);
  • Коверзнева Вадима Олександровича – з посади судді Деснянського районного суду міста Чернігова;
  • Старовецького Володимира Івановича – з посади судді Слов’янського міськрайонного суду Донецької області;
  • Павленко Ольгу Владиславівну – з посади судді Ріпкинського районного суду Чернігівської області.

19 вересня 2023 року звільнено двох суддів у зв’язку з поданням заяв про відставку:

  • Князєву Наталію Вячеславівну – з посади судді Інгулецького районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області;
  • Животова Євгена Геннадійовича – з посади судді Апеляційного суду Закарпатської області.

Сергій Бурлаков: спеціальний трибунал щодо злочину агресії – навіщо це потрібно зараз?

Навіщо створювати трибунал саме зараз? Це потрібно не лише Україні та її народу, це потрібно всьому світу, щоб злочин агресії не залишився непокараним, щоб постправда не поглинула його. Темні часи повернулися. Військова агресія поранила Європу у саме географічне серце. Час для дій ще є, поки злочин агресії не поглинув усю Європу.

Про розбудову архітектури міжнародного кримінального правосуддя, необхідність створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України, забезпечення неминучості і невідворотності покарання у статті члена ВРП, судді Верховного Суду Сергія Бурлакова за посиланням: https://is.gd/RiI7FG

Продовжено строк тимчасового відсторонення від здійснення правосуддя судді Приморського районного суду міста Одеси Іллі Лонського

14 вересня 2023 року ВРП задовольнила клопотання заступника Генерального прокурора – керівника САП Олександра Клименка та до 20 листопада 2023 року продовжила строк тимчасового відсторонення від здійснення правосуддя судді Приморського районного суду міста Одеси Іллі Лонського у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

Суддя підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 15, ч. 3 ст. 369, ч. 2 ст. 190 КК України, а саме у замаху на надання неправомірної вигоди іншій судді за ухвалення позитивного рішення у справі щодо адміністративного правопорушення, а також заволодінні частиною неправомірної вигоди шляхом обману судді Приморського районного суду м. Одеси, за що передбачається покарання на строк від 4 до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

ВРП звернулася до Офісу Генерального прокурора з приводу розслідування справи щодо підробки судових рішень

За інформацією судді Віктора Вікторова, до суду надійшов лист від прокурора Могилів-Подільської окружної прокуратури із проханням підтвердити факт ухвалення трьох рішень, на підставі яких у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно за особою зареєстровано право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення.

Ухвали нібито були винесені від імені суддів Ленінського районного суду міста Харкова Проценка Л.Г., Бородіної О.В., Вікторова В.В. Судді зазначили, що ніколи не ухвалювали рішення на користь позивача, підписи в ухвалах не належать жодному з них, відбиток печатки не відповідає відбитку печатки Ленінського районного суду міста Харкова, зазначених судових справ не існує.

ВРП і Проєкт ЄС «Право-Justice» визначили нагальні напрями подальшої співпраці

Члени ВРП та представники Проєкту ЄС «Право-Justice» під час зустрічі, яка відбулася 13 вересня 2023 року, обговорили подальші напрями співпраці для удосконалення роботи судової системи України та забезпечення її стійкості в сучасних умовах.

Детальніше тут.

Визначено нову дату проведення з’їзду науковців

З огляду на потребу завершення Етичною радою всіх етапів відбору кандидатів на посаду члена ВРП визначено нову дату, а також час проведення з’їзду представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ.

Заплановано, що з’їзд розпочне свою роботу 16 листопада 2023 року об 13:00 у приміщенні Державного торговельно-економічного університету за адресою: м. Київ, вул. Кіото, 19.

Узагальнено практику розгляду ВРП скарг на рішення в дисциплінарних провадженнях стосовно прокурорів

Секретаріат ВРП підготував узагальнення практики розгляду Радою упродовж 2017-2021 років скарг на рішення у дисциплінарних провадженнях стосовно прокурорів.

Узагальнення має важливе значення для стандартизації правозастосовної діяльності ВРП, а також є своєрідним орієнтиром для органу, що здійснює дисциплінарне провадження стосовно прокурорів (Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів), для прокурорів, щодо яких ухвалені рішення, а також для осіб, які подали дисциплінарну скаргу.

Документ оприлюднено на сайті ВРП в розділі “Узагальнення” за посиланням: https://is.gd/2TJY41.

"Юридична практика"